Billedet af din mor, dit barn, din kæreste eller bedste ven. Eller af mennesker, der har markante ansigter og træk, som gør, at du finder dem interessante at forevige. Hvis du kan lide at tage portrætfotos, er der masser af muligheder, og netop portrætfotografiet er en yndet genre for mange fotografer, professionelle som amatører.

Kigger vi tilbage i historien, var portrættet i sagens natur et maleri, og som oftest var det et billede af eliten, af magthavere og deres omgangskreds. Portrættet var en måde at dokumentere sin betydning på – men også andre personer blev portrætteret. Tænk blot på det berømte maleri af Leonardo da Vinci, portrættet af Mona Lisa, hvor den ukendte person kigger på os med sit uudgrundelige blik, århundreder efter, at vedkommende blev malet.

En af de ældste fotogenrer

Ligesom eliten i gamle dage fik malet portrætter, blev portrætfotografiet en af fotografialderens første genrer. Men til forskel fra tidligere, gjorde det billigere fotografi protrættet tilgængeligt for flere, og fra omkring 1900-tallet har det været almindeligt, at folk gik til fotografen og blev fotograferet, enten alene eller sammen med familien. Og billederne skulle ofte ligne de malede portrætter, der var deres forbillede. Det var ingen hverdagsbegivenhed at få taget et portrætfoto, men det var dog mere tilgængeligt end at få malet et portræt.

I dag tages der i kraft af mobiltelefonerne med kamera og det, at det er blevet så nemt at tage billeder, et hav af portrætter, og vi kan kun råde til bare at gå i gang. På nettet kan du finde videoer med guidelines til de gode portrætter, men den bedste læremester er øvelsen, så du hurtigt kommer meget længere end til blot at tage de pasfotos, som de fleste af os må tage til takke med i begyndelsen.

You might also enjoy: